2015. június 20., szombat

Citromos túrótorta


Az előbbi epres túrótortával nagyon egyező alapokból egy frissítő citromos túrótorta született - ezúttal is laktóz- és tojásmentesen. 


Ahogy említettem is, egyszerre két torta készült, ez a változat kedvezett a felnőttes ízlésnek, igazi könnyű nyári desszert, frissítő citromízzel. 

Citromos túrótorta

az alaphoz:
- 250 gramm zabkeksz
- 100 gramm vaj

a túrókrémhez:
- 500 gramm zsírszegény laktózmentes túró
- 1 dl laktózmentes tejföl
- 1 dl laktózmentes joghurt
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 1,5-2 citrom reszelt héja
- 1 citrom kifacsart leve
- porcukor (ízlés szerint)
- 2 zacskó Oetker zseléfix 

a tetőhöz:
- 1,5-2 citrom vékony karikára szelve
- 1,5 dl víz
- 100 gramm cukor

Ahogy az epres változatnál, itt is egy kb. 12 szeletes (18-as) tortaformát használunk. A torta alapjához a kekszet apróra morzsoljuk, törjük, majd a vajjal összedolgozzuk, és szép egyenletes réteget képezve a tortaforma aljába dolgozzuk. Hűtőbe tesszük.

A citromot a tetőhöz vékony szeletekre, félkörökre vágjuk. A 1,5 deci vizet a cukorra tűzre tesszük, összeforraljuk. Az így készült cukorszirupba bedobáljuk a kimagazott citromszeleteket, és órákig állni hagyjuk. A cukortól a héja puhul, az íze édesedik, tökéletes lezárás lesz az üde túrókrémhez. 

A krémhez a túrót konyha robotgéppel addig dolgozzuk, míg jellegzetes morzsás állaga krémesebbé válik. Ekkor az összes hozzávalót beledolgozzuk, ízlés szerint porcukorral édesítjük. A kész túrókrémet a kekszes alapra töltjük, hűtőbe tesszük, pihentetjük. 

Miután a torta 30-60 percet állt a hűtőben, kivesszük, ezt követően a cukorszirupból egyenként kivesszük a citromszeleteket, lecsöpögtetjük, és tetszés szerinti formában a tortára tesszük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...