2012. november 1., csütörtök

Sacher-ihletésben

Egy Sacher-jellegű tortát készítettem ma, és már eleve úgy indultam, hogy cupcake-t is kísérletezek majd belőle. Az eredetitől némileg távoli, de nagyon finom végeredmények születtek. 


Az eredeti recept, már ha tényleg ismerjük, megjelent egyszer régen a hvg-ben. Én nem ebből, hanem egy kedves ismerősöm receptjéből indultam ki. Ugyanolyan azt hiszem, sosem lesz, hiszen mint oly sok minden másnál, itt is az alapanyagokban rejlik a titok.

Az itt leírt pontosan megfelel egy 26 centis kerek Sacher-torta receptjének, de 24 darab cupcake-nek éppúgy. 

Cupcake a'la Sacher
150 gramm étcsokoládé
150 gramm vaj (vagy margarin)
150 gramm kristálycukor
150 gramm liszt
6 db tojás
1 teáskanál sütőpor
baracklekvár (vagy egyéb pikáns lekvár - én ezúttal piros áfonyát használtam)
csokimázhoz:
150 gramm étcsokoládé
1 dl zsíros tejszín
opcionálisan marcipán (ahhoz porcukor)

 

A szobahőmérsékletű lágy vajat a cukorral hosszan habosra keverjük, ebbe jön a tojások sárgája egyenként, majd lassan a vízgőz fölött felolvasztott étcsokoládé. Hozzákeverjük a masszához a sütőporral elkevert lisztet. A tojás fehérjéből kemény habot verünk, és lassan, óvatosan a tésztához adagoljuk, elegyítjük. Alap esetben jól kivajazott kerek sütőformába tesszük, ez esetben viszont muffinformába, süthető kapszlikba töltöttem.

180 fokos, előmelegített sütőben 40 percig sütjük (az ajtót nem nyitogatjuk!). Ha cupcake-ként sütjük, picit hamarabb is elkészül, köszönhetően a kicsi formáknak.

Ha maradunk a kerek tortaformánál, akkor a megsült, kihűlt tésztát kettévágjuk, megkenjük a felmelegített lekvárral. A felmelegítésre azért van szükség, hogy víztartalmából veszítsen, kicsit besűrűsödjön, ugyanakkor homogénebb is legyen. 

A torta befejezését illetően két megoldást is ismerek, az egyik az eredetihez áll közelebb; a lekvárral megtöltött tésztát csokimázzal borítjuk (a tejszínt felforraljuk, majd a csokoládéra öntjük, keverjük, amíg egynemű lesz, kicsit állni hagyjuk, majd elkezdhetjük bevonni vele a tortát), a másik esetben a csokimáz alá még egy vékony marcipánréteg is kerül (a marcipánt porcukros alapon, úgy 2-3 mm-esre nyújtuk, majd a tortára helyezzük).

A 24 cupcake esetében én mindkét változatot elkészítettem. De nézzük akkor pontosan...
Az előbbiekben leírt tésztából megsült, kihűlt cupcake közepén kilyukasztottam és lekvárral töltöttem meg.


A cupcake adag felére ezt követően egy kerek, vékonyra nyújtott marcipánt helyeztem. Mindkét sorozatot csokimázzal borítottam. A felismerhetőség kedvéért kis marcipándíszt tettem a megdermedt csokimáz tetejére.
 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...