2019. január 27., vasárnap

Csokival töltött babka

Eljött az ideje, hogy végre babka süljön a konyhámban - egy csokis-narancsos változattal kezdtem... az íze megfelelt minden várakozásnak, de formáján még van mit tökéletesíteni ;-)


Csokis-narancsos jeruzsálemi kalács - babka 

A rengeteg elérhető recept közül Yotam Ottolenghi változatát készítettem el, ami számtalan helyen megtalálható, még magyarul is (sok helyen hivatkozás nélkül, sajátként?!). A tésztát a sütés előtti napon kell elkészíteni, legalább 6, de inkább 12 óráig állni és kelni hagyni, de én gyors tapasztalásra vágytam, így klasszikus kalács módjára bántam (el) vele. 

Hozzávalók egy kis kalácshoz:
(egy klasszikus őzgerincformára elegendő adag)
275 gramm liszt
50 gramm cukor
15 gramm friss élesztő
fél teáskanál só
1 citrom héja (még jobb lenne a narancs, de bionarancsot még a citromnál is ritkábban lehet beszerezni)
1 tojás + 1 tojás sárgája
0,6 deci hideg víz
75 gramm szobahőmérsékletű vaj

a kenéshez tejszín (evőkanállal, de a tej is megteszi) és tojás (1 sárgája)

Töltelék:
75 gramm csokoládé (inkább magas kakaótartalmú ét)
60 gramm vaj
25 gramm porcukor
15 gramm kakaópor
csipet só
mazsola
kandírozott narancshéj
vaníliaaroma (fél üveg a narancs áztatásához)

Utógondozáshoz ;-) 
120 gramm cukor
vanília vagy vaníliaaroma (fél üveg), esetleg vaníliás cukor
0,8 deci víz
narancs- vagy citromhéj

Tehát, még egyszer, a tökéletes eredményhez 6-12 óráig kéne állni hagyni a tésztát, én egy azonnali változatot próbáltam, íz szempontjából sikerrel, bár egy rendesen kelesztett tészta minden bizonnyal még ennél is finomabb lenne. 

Mielőtt a tésztához fogtam volna, a mazsolát vízbe tettem, hogy puhuljon, illetve hasonlóan jártam el a kandírozott narancshéjjal is, amit vaníliaaromával gazdagított vízbe fektettem. 
A tésztát kézzel összegyúrtam, és langyos (50-60 fokos) sütőben kelesztettem félórát. 
A kelesztés ideje alatt elkészítettem a tölteléket, a vajat és a csokit felolvasztottam, majd elegyítettem a száraz hozzávalókkal (cukor, kakaó, só).
Kelesztés után a tésztát átgyúrtam, és kinyújtottam egy kb. tepsi nagyságúra. Alaposan elkentem, eloszlattam a tésztán a csokikrémet, 


majd megszórtam mazsolával és kandírozott narancshéjjal (amit persze alaposan lecsöpögtettem az áztatás után). Ezt követően feltekertem, majd hosszában teljesen kettévágtam. A két tésztaszárat összetekertem, majd sütőpapírral bélelt őzgerincformába fektettem. A tésztát egy tojássárgája és kis tejszín elegyével megkentem, és 180 fokra előmelegített sütőbe tettem. 

Míg a tészta sült, elkészítettem a sütés utáni kenéshez (utógondozáshoz) szükséges szirupot, a cukrot a vízzel és vaníliaromával, citrushéjjal sziruppá forraltam. 
Kb. 28-30 perc alatt készre sütöttem a babkát, majd meglocsoltam alaposan a vaníliás-citrushéjas sziruppal... innen jön a türelemjáték, hogy mikor hűl már ki, és kóstolhatjuk végre meg!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...