2016. december 17., szombat

A Zserbó


Ahány ház, annyi zserbórecept - én egy ősrégi receptet csinálok évre évre, alaposan figyelve a mennyiségekre, így mindig ugyanolyan isteni lesz!


Zserbó

hozzávalók a tésztához:
200 gramm búzaliszt (BL55 természetesen)
100 gramm vaj
20 gramm porcukor
1 tojás sárgája
40 ml tej
só 
8 gramm élesztő
1 gramm sütőpor

hozzávalók a töltelékhez:
140 gramm kristálycukor
240 gramm darált dió
fahéj
citromhéj
vanília
továbbá 600 gramm baracklekvár

bevonatként Manner Sacher-tetőt használok

A hozzávalókat kézzel összedolgozom, egybegyúrom, majd 4 egyforma részre osztom, és a mélyhűtőben pihentetem. Ezalatt a hozzávalókat (a lekvár kivételélve) összekeverem, és 3 egyenlő részre osztom. A tökéletes pontosság érdekében a lekvárt és 3 felé osztom. 

A negyednyi tésztákat picit átgyúrom, és kerek formára nyújtom (nagyon vékony tésztát fogunk kapni, nem kell meglepődni), majd egy kivajazott, lisztezett 22 cm-es kerek forma aljára helyezem. Ezt követően egyenletesen eloszlatok rajta 1 adag (200 gramm) baracklekvárt, majd megszórom a diós keverék egy harmadnyi adagjával. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, majd a 4. tésztaréteggel lefedjük, tetejét villával megszúrkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. 

Ha kész, és tényleg (!) kihűlt, csokitetővel tökéletesítjük. E célból én mindig Manner márkájú Sacher-tetőt használok, de természetesen a hagyományos magas kakaótartalmú, olvasztott csokival is nagyszerű lesz. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...