2013. április 28., vasárnap

Fekete-erdő cupcake

A Fekete-erdő torta az egyik kedvencem, megpróbáltam cupcake-re átültetni, de biztosan nem ez a végső recept, bár annyian kértétek, hogy ezt a próbaverziót is megosztom...



A tésztához:
125 gramm cukor
2 tojás
125 gramm vaj
2 evőkanál kakaópor
125 gramm liszt
2 teáskanál sütőpor
3 evőkanál tej

a továbbiakhoz:
1 literes meggybefőtt
4-5 evőkanál kristálycukor
meggypálinka
fél liter habtejszín
porcukor ízlés szerint (lsd. később a leírásban)
csokiforgács vagy reszelni való étcsoki
igény szerint habfixáló

A tésztát bekeverjük, és 200 fokon 13 perc alatt készre sütjük. Rácson hűlni hagyjuk.

Ha kihűlt a tetejét kívájjuk, lyukat képzünk, majd egy hústűvel 8-10 lyukat ejtünk a vájat mentén. A meggy levét leöntjük, és kb. 1 decit összekeverünk 8 cent meggypálinkával. Ebből kb. 1-1 teáskanálnyit a lyukakra öntünk. Állni hagyjuk. (A lé kb. fele fog elfogyni.)

A meggyet a maradék lével tűzre tesszük. Cukorral, 8 cent meggypálinkával megöntözzük, és addig főzzük, míg sűrű lesz. A cukrot ízlés szerint adagoljuk, lehet az írtnál több, de kevesebb is. Pikáns végerdményt kell kapnunk. Ha elkészült, annyi meggyszemet félreteszünk, amennyi cupcake készül, ez lesz a végső díszítés. A többi meggyből 4-6 darabot a cupcake lyukakba adagolunk.

A tejszínhabot felverjük, porcukorral ízesítjük (tetszés szerint, bár jó, ha nem lesz nagyon édes), esetleg habfixálóval biztosítjuk a tartósabb eredményt. Hozzáöntjük a meggyes-pálinkás lötyöt, ami a lyukak öntözése után megmaradt. Ha kész a hab, habzsákból a cupcake-re adagoljuk, meggyel és csokiforgáccsal díszítjük. 

A kóstolóközönségen átment, igen jó eredménnyel. 
Szerintem viszont a meggypálinka nem tökéletes, beszerzek inkább Kirschwassert, amivel eredetileg készül, és pikánsabb, eredetibb lesz az íze, illetve a következő fordulóban megpróbálom majd a meggyet a tésztában vagy annak tetején jobban eloszlatni, mert nekem így kicsit sok, koncentrált lett. De összességében megállja a helyét, finom nagyon. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...