2013. július 7., vasárnap

Fahéjas meggyes süti bodzahabbal

Hetekkel ezelőtt a fejembe férkőzött egy gondolat, hogyan tudnám a bodzát valami új formában becsempészni a süteményeim sorába. A bodzavirág illatát szerettem volna viszontlátni, viszontízlelni valahogy... első körben (mert, megígérhetem, hamarosan lesz folytatás)  bodzahabot készítettem. 



Kedvenc piskótám receptjét vettem, mert pontosan arra a lágy, omlós, vajas tésztára vágytam ennél az összeállításnál. Megbolondítottam fahéjas meggyel, illetve bodzás tejszínhabbal. De íme részleteiben...

a tésztához:
8 kis süteményhez
225 gramm vaj
225 gramm cukor
4 tojás
225 gramm liszt 
4 teáskanál sütőpor
2 teáskanál vaníliakivonat
kb. 2 evőkanál tej

a meggyhez:
2 csésze megy
kb. 4-5 evőkanál fahéjas cukor (vagy fahéj és cukor ízlés szerinti keveréke) 

a bodzahabhoz:
1-1,5 deci bodzaszörp (optimális esetben házi készítésű)
fél liter habtejszín 
csöpp citrom

A meggyet kimagazom, egy laposabb tányérban megszórom a fahéjas cukorral. Kicsit összetöröm, összevagdosom, hogy valami levet eresszen, majd állni hagyom. 



A tésztához a vajat a cukorral a konyhai gép dagasztókarjával habosra keverem, majd egyenként hozzáadom a tojások sárgáját. A lisztet vegyítem a sütőporral, és a vajas-tojásos elegyhez adom. Hozzáadom még a vaníliát és az igény szerinti tejet. Ha kész a lágy, könnyű esésű keverék, a tojások felvert habjával óvatosan fellazítom. 

A tésztát kis, kivajazott falú formákba töltöm, majd a tetejébe beledugdosom a meggydarabokat. 


180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütöm. Még melegen kiveszem a formából, és nagyon óvatosan rácsra teszem, hűlni hagyom. 

Tálalás előtt elkészítem a bodzahabot. Hideg habtejszínt elkezdem géppel felverni, miközben lassan belecsurgatom a bodzaszörpöt. Érdemes lassan adagolni (nem is feltétlen a teljes, jelzett mennyiséget) míg elérjük a kívánt ízélményt. Kis facsart citromlével teljesebbé tehetjük az ízhatást. Ha a habot nem rögtön fogyasztjuk, habfixálóval javíthatunk a későbbi állagán.

Pazar párosítás, annyit mondhatok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...