2013. szeptember 28., szombat

Somlói torta




Tulajdonképpen ugyanazon az elven és alapanyagokból készült, ahogy a somlói cupcake is, de ezúttal torta formában.

A receptet is szinte 1:1-ben lehet venni, 12 cupcake-nek megfelelő 125 gramm lisztet tartalmazó receptből készült. Ezúttal viszont nem cupcake formába töltöttem, hanem nyomózsákba. Tehát, amikor a tészta elkészült, és 3 felé osztottam, majd ízesítettem (dióval és kakaóval egyet-egyet), nyomózsákból 2 forma aljába töltöttem. 

valahogy így...

A tésztát 200 fokon 12-15 perc alatt készresütjük, rácson hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, az egyik (magasfalú formába) visszatesszük, tej és rum keverékével meglocsoljuk az alsó réteget. Majd jól megszórjuk a rumos mazsolával, eztán megtöltjük a sárga krémmel, majd ráhelyezzük a másik réteget, amit szintén meglocsolunk, de ezúttal óvatosan járjunk el, ne folyjon szét a felső réteg. Pár órán át állni hagyjuk a hűtőben. Működésbe lépnek az anyagok, a sárgakrém (helyettesíthető ám vaníliapudinggal is) és a sütit körülölelő forma megteszi hatását, és a tortánk összeáll (amúgy a sok tejtől hajlamos lenne megcsúszni). Ekkor felverjük a tejszínhabot, kis cukorral és vaníliával, habfix-szel, és bevonjuk vele a tortát. A csokiszószt a legvégén tehetjük rá, tálaláskor, de én ezúttal csokidíszekkel oldottam ezt meg. (Legközelebb nálam sem marad el.)

egy kis metszet - 3 tésztaréteg, no meg a krém




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...