2013. március 19., kedd

Somlói galuska a'la cupcake

A somlói galuska azon (magyar) édességek közé tartozik, amit szinte mindenhol lehet kapni, de biztos egy kezünkön meg tudjuk számolni, hány helyen csinálják igazán jól. És hány helyen csinálják úgy, ahogy valóban kéne. Én most arra vállalkoztam, hogy az eredeti szabályokat (minőségi elvárásokat) megtartva, cupcake formájában készítem el. 



Annyit előljáróban, nem volt még olyan próbálkozásom, amiből másnap ne tudtam volna kóstolót vinni hálás, irodai közönségemnek - ez viszont így sikerült... egy falat nem maradt. 

Az eredeti somlói galuska recept nem maradékokból készül, és nem is pudingból, azt hogy baracklekvárt tartalmaz, vagy sem, nem tudom eldönteni, és igazából egymásnak ellentmondó információt találtam. 

Ami biztos: háromfajta piskótát tartalmaz, vaníliását, diósat és kakaósat. Kell még hozzá sárgakrém (cukrászkrém), mazsola, rum és tejszínhab, valamint csokiszósz (-öntet). De nézzük, nálam hogyan készült... 

Vettem egy alap vaníliás cupcake receptet, ezt dióval és kakaóval felturbóztam, készítettem egy alapkrémet, tejszínhabot és csokiöntetet. Ilyen egyszerű ;-)


Somlói cupcake by Lívi-süti

előkészületekhez:
2 evőkanál mazsola
6 cent jó minőségű rum
4 cent tej
víz

az alaptésztához:
125 gramm cukor (optimális esetben barna)
2 tojás (szobahőmérsékletű)
125 gramm szobahőmérsékletű vaj
125 gramm liszt
2 teáskanál sütőpor
2 evőkanál tej

a három piskótafajtához további:
1/2 evőkanál vaníliakivonat (vagy rúd belseje)
1 púpozott evőkanál darált dió
1 evőkanál holland kakaópor
1 evőkanál tej

sárgakrémhez:
3 deci tej
3 tojás sárgája
80 gramm cukor
1 teáskanál étkezési keményítő
vaníliakivonat (vagy rúd vagy vaníliás cukor)

tejszínhabhoz:
4 deci tejszín
1 zacskó habfix
porcukor ízlés szerint (kb. 2-3 evőkanál)

csokiöntethez:
Bátran használjunk kész csokiszószt, én sem állok mindig magam elkészíteni, főleg, hogy ez esetben vajmi kevés kell hozzá, ha viszont saját készítésűt szeretnénk:
100 gramm étcsokoládé
1 deci tejszín
1 evőkanál rum

Bár bonyolultnak tűnhet, bő egy óra alatt az egész megvan.

A 2 kanál mazsolára ráöntünk 4 cent rumot, és addig öntjük fel vízzel, hogy ellepje. A maradék (2 cent) rumot a tejjel összekeverjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A tésztához a cukrot és az egész tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, majd a lisztet és sütőport, végül a tejet. Ezen a ponton a tésztát három felé osztjuk. Ha jól adagoltunk mindent, 173-175 grammnyi 3 adagot tudunk képezni. Az elsőhöz tesszük a vaníliát, ez lesz az alaptészta, a másodikhoz keverünk egy kanál darált diót a harmadikhoz pedig egy kanál holland kakaóport. Elképzelhető, hogy a tészta ettől túl sűrű lesz, ez esetben egy evőkanállal tejjel lazítjuk. 
A muffinsütőt kapszlival béleljük ki, amibe mindegyik tésztából egy púpozott teáskanálnyit rakunk (olyan egyszerűen, ahogy a képen is látszik), majd az előmelegített 200 fokos, légkeveréses sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.


Ha elkészült, rácsra tesszük, és hűlni hagyjuk. Ha már szépen kihűlt, késsel vagy erre való eszközzel a közepét kivájjuk. Ezt követően fogpiszkálóval vagy hústűvel darabonként 6-8 lyukat szúrunk, körben a nagy vájt lyuk körül, ezek a rések segítenek majd, hogy a rumos-tejes löty az egész tésztát átjárni. Mert hogy az elején összekevert rumos tejjel meglocsoljuk a sütiket (egy darabra kb. 1 teáskanálnyit szánjunk). Ha mindezzel elkészültünk, a rumos mazsolából a lyukba szórunk. 



Gyorsan elkészítjük a sárga krémet; először is egy lábosban vízet rakunk fel forrni, amire előkészítjük azt a fémedényt, amiben a tojást és tejet a gőz felett elegyíteni fogjuk. A 2 tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük (amíg jó világos lesz, és a cukor is felolvad), beleszórjuk a kevés keményítőt. Közben a tejet a vaníliával felforraljuk. Ha mindkét alkotó készen van, a vízgőz felett összedolgozzuk, és állandó kevergetés mellett besűrítjük. Levesszük a gőzről, kevergetjük, hagyjuk kihűlni, végül a kivájt lyukakba töltjük. 



Ha a csokiöntetet magunk csináljuk, a tejszínt felforraljuk, ráöntjük a csokira, majd hozzá a rum (esetleg más aromás likőr), jól elkeverjük és már kész is van. 

A befejezés esetében, ha valóban tejszínt használunk (nem cukrászhabot, ami növényi eredetű, és nem olyan kényes), akkorra időzítsük, amikor tálalni fogunk. A tejszínt felverjük a fix-szel és a cukorral, majd habzsákból a sütire adagoljuk. Mazsolával és csokiöntettel koronázzuk meg. 
Próbáljátok ki, valami mesés lesz! 














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...