2014. december 20., szombat

Challah - a tökéletes kalács

A világ legegyszerűbb kalácsa, amit gyakorlatilag nem lehet elrontani... karácsonyra időszerű!




Bár volt már kalácsrecept a blogon, ezúttal egy olyat szeretnék megosztani, ami egyszerű, elronhatatlan, időt álló ... szóval valami szuper.

tésztához:
500 gramm liszt (BL55)
40 gramm cukor
20 gramm méz
1 egész tojás
30 gramm élesztő
60 gramm vaj
7 gramm só
200 ml langyos víz

kenéshez:
1 tojás
2 EK tej

Az összes hozzávalót beletesszük a robotgépbe (dagasztó keverővel), a legvégén ráöntjük a langyos vizet, és elegyítjük. (Természetesen arra figyelünk, hogy az összepakolásnál a só és az élesztő ne találkozzon.)

A simára dolgozott tésztát kézzel még kicsit átgyúrjuk, cipóvá formáljuk, nedves ronggyal letakarjuk, majd kelesztjük. Én ezt sütőben szoktam elvégezni, 50-60 fokos hőmérsékleten, félórán át.

Ha megkelt, a tésztát egyszer átgyúrom, majd 3 egyenlő részre osztom és virgolom (körkörös mozdulatokkal azon igyekszem, hogy a levegőt kigyúrjam belőle, ettől lesz a felülete szép egyenletes). A kivirgolt tészákat egyforma hosszússágúra nyújtom (kb. 60 cm hosszúra egyenként), majd megfonom.



Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, 10-15 percig még pihentetem (kicsit még kel), majd a tejes tojással szépen lekenem, 180 fokosra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm.

Külön szeretem benne, hogy napokig, akár egy hétig is eláll - ha nem falják fel... ;-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...