2013. január 29., kedd

Kalács

A kalács receptjével elmaradtam, ideje pótolnom. Kétfajta kalácsot készítettem, egy sima fonottat, és egy narancsos-csokisat.



Ahogy ígértem, rém egyszerű lesz! 

Vegyük először az alapreceptet:
500 gramm liszt
50 gramm vaj szobahőmérsékleten
50 gramm porcukor
25 gramm élesztő felmorzsolva
5 gramm só (legyen egy nagy csipet, hogy egyszerűbb legyen)
250 ml tej
2 tojás sárgája
citromhéj és vaníliás cukor - ízlés szerint
+ egész tojás a kenéshez

Fogjuk az összes hozzávalót, és összekeverjük robotgéppel. Amire figyeljünk; a só és az élesztő közvetlenül ne találkozzon. Egy ragacsos, nyúlós, rugalmas tésztát kapunk. Ezt jól összegyúrjuk. Akkor lesz jó az állaga, ha a felülete homogén és sima. Ha elértük ezt a pontot, egy edény alját kivajazzuk, beletesszük, és 30 percen keresztül kelesztjük.

Ha letelt az idő, jöhet a virgolásnak hívott művelet. Pár hónapja még fogalmam sem volt, mit is jelenthet ez (nem is hallottam róla), de ma már tudom; körkörös mozdulatokkal gyúrva a tésztát azon igyekszünk, hogy a levegőt kiszorítsuk. Ha ezzel meglennénk, felosztjuk a tésztát. A fentiekben leírt mennyiségből 3 darab kisebb fonott kalács készülhet alap esetben. (A képen egy sütis tálon látható az egyharmad adagból készült fonat, méret gyanánt, egy korábbi sütésből.)
 

A vasárnapi sorozatban 2 fajtát készítettem, egy nagyobb fonottat, illetve egy tulajdonképpen sodortat, így a tésztát 2 egyenlő részre osztottam fel. Aztán a feleket tovább osztottam, az egyiket a fonáshoz háromfelé, a másikat pedig a sodráshoz csak két felé. Ez utóbbiba tettem a plusz adalékokat.

A fonotthoz a tésztát háromba osztjuk, és az így született adagokból hosszú, egyenletes csíkot sodrunk. Ebből fogjuk a fonatot elkészíteni. Ha a fonás végére érünk, mindkét véget kicsit aláhajtjuk, majd kerek formába foglalva összeillesztjük.


A narancsos csokis változathoz (az eredetileg készült alaptészta feléhez) vesszük a következőket:
- 2 evőkanál kandírozott naranhéj
- 1 púpozott evőkanál csoki - ez lehet mini csokicsipsz, apróra darabolt étcsoki, a lényeg, hogy apró és lehetőleg ét legyen

Ezeket szépen lassan adagolva hozzágyúrtam a tésztához, majd két szálra osztottam, és azt sodortam össze. 

A tepsit vagy sütőpapírt, amiben sütni fogjuk, megkenjük vékonyan vajjal, ennek köszönhetően szépen fel fog jönni (hiszen nem ragad a laphoz). A megfont, sodort kalácsokat belehelyezzük, és megkenjük felvert tojással. Állni hagyjuk. Ha a tojás réteget képzett, lekenjük újra és tetszés szerint kristálycukorral vagy vaníliás cukorral megszórjuk. 

170-180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Ha bizonytalanok vagyunk, tűpróbával ellenőrizhetjük, a külső barnás sült tészta megsült-e (de megfog).


Frissen facsart narancslével, és saját készítésű narancslekvárral tálaltam...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...