2012. október 22., hétfő

Pillangós torta

Kicsilányom Blanka, és már nagyon régen megígértette velem, hogy pillangótortája lesz a névnapján. Azt gondoltam, egy egyszerű pillangóformájú darabnál valami izgalmasabbat készítek. 



Először egy vajas piskótát csináltam:

Vajas piskóta
250 gramm vaj
250 gramm cukor
250 gramm liszt
4 tojás
4 teáskanál sütőpor (ez kb. egy tasaknak felel meg)

Az olvasztott, majd visszahűtött (vagy lágy) vajat habosra keverjük a cukorral, ebbe jön a 4 tojás sárgája (egyenként), majd a liszt a sütőporral. A végén a 4 tojás felvert fehérjéjével lazítjuk az elegyet. 200 fokon 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróba, majd rácson hűtjük ki. Az ajtót nem nyitogatjuk, mert összeesik! ;-)

A kész piskótát mindössze két darabba vágtam, és betöltöttem. A két réteg közé eperkrémet tettem (kb. 250 gramm mirelit eperhez 1 bő evőkanál mézet kevertem, majd 1 deci tejszínnel kevertem össze, végül zselatinnal sűrítettem), felül és oldalt csokoládékrémmel borítottam (1 deci forralt tejszínt 10 deka ét- és 5 deka tejcsokira öntöttem, kevertem, pihentettem, majd elektromos habverővel kevertem ki). 


Eztán több órára a hűtőbe tettem, hogy a csokikrém kellőképpen megdermedjen. 
Az eheti Szamos-kurzosok során (de már a torta.hu-s workshop után is) végleg megfogadtam, hogy a továbbiakban csak marcipánnal, abból is csak Szamossal fogok dolgozni. Ez alól csak az lehet kivétel, ha valaki nem rajong a marcipánért (mint például a fiam). 

Szóval a jól lehűlt tortát natúr Szamos marcipánnal vontam be. Szamos mesterem nem lenne annyira büszke rám, hiába az eheti sok gyakorlás, nem úgy sikerült (főleg) az alapozás, hogy őszintén elégedett lehetnék a borítással. 
 

A torta alját egy virágmintás (szilikonformával készült) szalaggal fejeztem be. 

Eredetileg úgy terveztem, pillangókat fogok elhelyezni a tortán, vagy hatot, de a torta maga sem lett olyan nagy, hogy ennyi lepkét értelme lett volna felzsúfolni rá. Így végül 2 épp leszálló pillangó és virágdíszek kaptak helyet. 

Ami a lepkéket illeti, úgy kezdtem neki, mintha rózsaszirmokat készítenék. Mivel eleve tudtam, hogy natúr színekkel fogok dolgozni, 1-1 pillangó szárnyait 2 színből raktam össze.



A virágokat kiszúróval csináltam, apró kis golyókkal a közepén.
Már csak az ünnepelt véleménynyilvánítása van hátra... ;-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...