2012. december 16., vasárnap

Victoria sponge

Elképzelni nem tudtam eleinte, mit takar ez a furcsa név. Csomó angolszáz formatorta alapját ez jelenti, ebből készül. Mutatós, de nagyon egyszerű. A fiam szerint "szépet csináltam", szerintem meg egy lufi - nagyobb a füstje, mint a lángja. 


Ha hinni lehet a fámának, Viktória királynő fogyasztotta előszeretettel az elengedhetetlen angol tea mellé. Szerintem egy végtelenül egyszerű, vajas piskóta, amit nagyon fel lehet dobni tejszínnel és friss gyümölccsel. 

  

Akkor nézzük az alapreceptet - szerintem ebből a BBC Good Food ajánlását érdemes követni.

Viktória torta / Victoria sponge

225 gramm vaj
225 gramm finom kristálycukor (Szerintem pont ilyet nálunk nem lehet kapni, ez átmenet a por- és kristálycukor között. Érdemes a kristálycukrot aprítóval kicsit megdarálni.)
4 közepes tojás (hazaiban ez a normál méretnek felel meg)
2 teáskanál vanília kivonat
225 gramm sütőporos liszt (Itthon konkrétan ilyennel még nem találkoztam, de ez megfelel ugyanennyi lisztmennyiség + 3 teáskanál sütőpor egyvelegének.)
2-3 evőkanál tej (szükség szerint)

A vajat a cukoral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a vaníliát. Jöhet bele a liszt, és végül a felvert tojásfehérjével lazítjuk. Ha a tészta állaga kívánja (túl sűrű lenne, nehezen keverhető), jöhet hozzá kis tej (én tettem bele kb. 2 evőkanállal). Ahogy az angol recept fogalmaz, "soft dropping consistency" az elvárt végeredmény, tehát egy lágy, folyós tésztát kell kapjunk. 

Az eredeti recept szerint két egyforma tortaformába kell a tésztát önteni, hogy a kreálmány alsó és felső része külön süljön meg. Én a fenti mennyiséget elfeleztem, és még abból is 2-2, azaz összesen 4 apró formát sütöttem ki. De mivel a végeredmény nekem még így is sok volt, minimum harmadolni, de inkább negyedelni fogom a következő alkalommal (vagyis a mostani 2 minitorta helyett 3 vagy 4 külön kis Viktória-tortát fogok készíteni).

Friss gyümölcs híján egy friss eperlekvárt készítettem. Mirelit gyümölcsből kis cukor hozzáadásával sűrű eperlekvárt főztem. Ezt tettem az alsó tésztarétegre, majd megfejeltem felvert tejszínhabbal, hogy a végén a második tésztaréteget követően porcukorral hintsem be, és egy félszem eperrel díszítsem.

 

Nagyon egyszerű, de nagyon finom tud lenni. Szerintem ebben a formájában nem nagyon fogom csinálni, kicsit továbbfejlesztem majd, hogy kellően hedonista formában térjen vissza repertoáromba. 
;-)










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...