2013. január 11., péntek

Amarenatorta

Egy kifejezetten egészséges, diétás, de mégis maximálisan élvezetes tortát szerettem volna készíteni, így egy könnyű, friss amarenatortát csináltam.



Amarenatorta

a tésztához:
- 6 tojás fehérje
- 180 gramm xillit (kevésbé diétás változatban ugyanennyi cukor)
- 180 gramm darált mandula
- 12 gramm liszt (jelen esetben alakor lisztet használtam, de természetesen sima búzaliszt is megteszi)
mellékesen jegyzem meg, darált dióval készítve az Esterházy torta tésztáját kapjuk meg ;-)

a meggylekvárhoz:
- 1 kilo (mirelit) magozott meggy
- xillit (vagy cukor, esetleg méz) ízlés szerint
- amaretto likőr (ez helyettesíthető alkoholmentes amaretto-sziruppal, végszükség esetén mandulaaromával)

Kezdésként érdemes a darált mandulát átdarálni, vagy konyhai robotgéppel még tovább aprítani.
A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, majd lassan hozzáadagoljuk az édesítőt. Amikor elkészült, a mandulát és a lisztet beleforgatjuk óvatosan. Egynemű eleggyé keverjük, majd tepsibe tesszük. Ez többféleképpen történhet. Egyik megoldásként vékonyan tepsibe töltjük, így sütjük, és később formázzák pl. kör alakúvá. Én fogtam egy kör alakú sütőformát, aminek csak az alsó lapját használtam. Ezt sütőpapírra körberajzoltam, majd erre formáztam kenőkéssel a tésztát. A fenti mennyiségből 3 vékony lap jött ki. (Eredetileg egy tortához 4 lap, ahhoz pedig összesen 10 tojás kéne.) 200 fokon 18-20 perc alatt sült meg a tészta - amire nagyon kell figyelni, hogy a kikent nyers tészta egyenletesen oszoljon el a sütőlapon, mert különben nem sül meg szépen. 

A lekvárhoz a meggyet lassú tűzön elkezdtem melegíteni. 3-4 evőkanál cukrot és az amarettot tettem rá, majd hagytam rotyogni. Elég sokáig, úgy 1-1,5 órán keresztül tartott, mire a lé elfőtt, és szépen besűrűsödött. Folyamatosan kóstolgattam, ízesítettem, a végcél egy nem túl édes, inkább fanyar lekvár volt.

A kész tésztát konyharuhával letakartam, ne száradjon ki. Mire minden elkészült, fóliával kibélelt sütőformában kezdtem el összerakni. 3 réteg tészta közé 2 réteg lekvár kerül, majd egy éjszakára megy pihenni a hűtőbe. A kész tortát porcukorral megszórjuk, ráadásként egy apró amarettos kekszet még dobtam rá. 

Friss, könnyű, pikáns - pont jó, pillanatok alatt elfogyott, egy árva morzsa se maradt... 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...