2013. január 19., szombat

Cake pop variációk

Eddig csak nézegettem, mások miket csinálnak, nem terveztem, hogy egyhamar belevágnék. De egy gyerekbuli megadta a végső ihletet. Elkészítettem az első cake pop sorozatomat. 



Három változatot csináltam, nehéz megmondani a pontos arányokat és hozzávalókat, mert nagyon oda kell figyelni, hogy a massza megfelelő állagú legyen. 
A témával való ismerkedéshez a Cupp Cake Blogot ajánlom, ízléses, szép dolgokat csinálnak.

Kezdésként egy 6 tojásos piskótát csináltam, ezt háromféleképpen ízesítettem, amiből összességében 30-32 db cake pop született.

A magam részéről szeretem átlátni a folyamatot, főleg ha elsőre ilyen bonyolultnak tűnik, íme hát az én rövid összefoglalásom a cake pop elkészítéséről:
1. piskótasütés
2. piskótát felvágjuk, hűlni hagyjuk
3. ízesítés, bekeverés, megy a hűtőbe 1-2 órára
4. golyókat gyúrunk belőle, majd visszamegy a hűtőbe újra (bő félóra)
5. elkezdjük olvasztani a borítást (gőzfürdő felett), csokit vagy Candy melt csokit (kapható a hazai Wilton-forgalmazóknál)
6. előkészítjük a pálcikákat
7. az olvadt csokiba belemártjuk a pálcikák végét, mondjuk úgy 1-2 cm mélyen, majd erre felszúrjuk a golyókat (ez segít a fixálásban), ha kész, mehet vissza a hűtőbe (újabb félóra)
8. előkészítjük a díszítő anyagokat, illetve azt, amibe állítani, szúrni fogjuk a pálcákat (egy nagy ikeas pohárban 5-6 darabot tudunk biztonságosan hűteni, dermedni)
9. a golyókat csokiba mártjuk, aprólékosan bevonjuk, díszítjük és pihentetjük

Nézzük a 6 tojásos piskótát; 6 tojás sárgáját 120 gramm cukorral habosra keverünk, miközben a fehérjékből habot verünk. Sárgáját a felvert habbal óvatosan összeforgatjuk, majd beleszitálunk 120 gramm lisztet. 180 fokon 15 perc alatt készre sütjük.

Ezt a mennyiséget három részre osztottam, 1-1-2 arányban. Az 1-es változatban a kész tészta negyedéhez kb. 4 evőkanál eperszószt kevertem (pürésített eper édesítve szintén megteszi). Az a lényeg, hogy egy sűrű, inkább kemény, mint lágy massza készüljön. Szerintem akkor jó, ha nem morzsolódik, és nem is folyik, ha a kezedbe veszed, felveszi a formát, magyarán gyúrható. Ha kicsit nedves a kezed, homogénebb golyók alakulnak majd.  

A 2-es változatban a piskótához (a kész piskóta feléhez) kb. 4-5 evőkanál olvasztott csokit öntöttem, majd tetéztem még egy kis adag (kb. 2 evőkanál), az előbbiekben már említett, eperszósszal. Mindig lassan adagoljuk, nehogy végül túl híg legyen. 

A 3-as, egyben tuti változatban visszatértem kedvenc receptemhez, a krémsajtos csokis krémhez. A teljes (6 tojásos) piskóta negyedéhez hozzákevertem egy kisebb doboz Philadelphia natúr sajtkrémet, illetve kb. 3-4 evőkanál olvasztott csokit. Fahéjjal, vaníliás cukorral és szerecsendióval fűszereztem. Ebben az a könnyedség, hogy a csoki és a sajt is visszadermed a hűtőben, tehát picit könnyebben összeáll a tészta.

Amikor jól összehűlt, összeállt, nedves kézzel kis golyókat formáztam a masszákból. Majd jött a fentebb leírt teljes folyamat.


Látványos és finom.
(bár kicsit macerás összehozni)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...