2013. február 22., péntek

Narancsos csokikrém

Ez valami csuda :)

Úgy kezdődött, hogy megint valami narancsos csokis finomságot szerettem volna készíteni, ebből lett a csodás narancsos csokikrém, illetve a narancsos csokis cupcake, majd a puncstető...

A krém nagyon egyszerű.
Facsarnivaló narancs kell hozzá, abból is inkább a karakteres, esetleg néhol savanykás ízű, hogy a végeredmény se egy egyértelműen édes, narancsos íz legyen, inább pikáns. Nekem könnyű dolgom volt, mert egy Sarki Fűszeres féle szállítmányból van még pár szem kezeletlen szíciliai narancsom. 

Narancsos csokikrém 

3 dl frissen facsart narancslé 
150 gramm barna cukor
0,5 dl Cointreau (kiváltható más likőrrel is)
kb. 450 gramm étcsokoládé

A narancs levét a cukorral tűzre tesszük, összeforraljuk, majd kis lángon addig tartjuk, míg összesűrűsödik. Ekkor öntjük hozzá a likőrt, picit rottyantunk rajta, és kész is a narancsszirupunk. 

Ezzel egyidőben csokoládét olvasztunk, vízgőz felett.

Ha mindkét alkotó külön-külön elkészült, 1:3 arányban vegyítjük őket, ahol 3 a csoki aránya, de inkább azt javaslom (ahogy én is tettem), szép lassan keverjük a narancsszirupot a csokihoz, folyamatosan figyelve az állag megtartására és az ízre.

Felhasználható tortához krémként, tortabevonatként, cupcake tetőnek.
Amire érdemes figyelni, ha szép homogén csokoládét akarunk (ez főleg tortabevonóként számít), akkor a narancslét szűrjük le, ne legyenek benne narancs- vagy magdarabkák.

Ha túl sűrűnek ígérkezik, tejszínnel lehet lazítani, majd a még jobb állag érdekében utána konyhai géppel habosra verni.

... nyammmm ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...