2013. február 3., vasárnap

Eclair - 2. kör

Szóval ekler, megint. Mielőtt a hét közepén megcsináltam az epres eklert, több tésztával is próbálkoztam, de végül most találtam meg a biztos befutót.



A tutit egy olasz és francia recepteket bemutató blogban találtam, itt...
Gyakorlatilag egy az egyben valósítottam meg, úgy hogy kvázi fordításnak is tekinthető a következő leírás.

Egy hagyományos sütőben sült tepsire való adag
égetett tészta ekler fánkhoz
75 ml tej
75 ml víz
60 gramm vaj
1/2 evőkanál porcukor
1/4 teáskanál só
90 gramm liszt
2 vagy 3 tojás (szobahőmérsékletű)

A tejet, vízet, vajat, valamint a cukrot és sót a tűzre tesszük, felforraljuk. Ha már intenzíven forr, levesszük a tűzről, és egyben beleöntjük a lisztet, és elkezdjük keverni. Ha a tészta gömbbé áll össze, közepes lángra visszatesszük. Elkezdjük pirítani a tésztát. Az angolnyelvű recept 10 percet ír, ez talán kicsit sok, a lényeg, hogy a tészta láthatóan kezdjen a száradni. Kevésbé csillog, masszívabb az állaga, nyomot hagy az edény alján. Ha ezt a pontot elértük, kézzel vagy géppel addig kevergetjük, míg ki nem hűl. Én ezúttal is robotgépbe tettem, és addig kevertem kisebb fokozaton, míg a fém keverőtál le nem hűlt. Ekkor jöhet bele egy darab szobahőmérsékletű, felvert tojás. Ha már teljesen felvette a massza a tojást, az előbbivel megegyező módon jöhet a következő tojás. Ezen a ponton ellenőrizzük a tésztát, és kitűnő segédlet a hivatkozott recept, mert valóban, ha a tészta a kanálról kis várakozás után lepottyan, akkor jó. Ha nem így történik, beletesszük a 3. tojást vagy annak egy részét. Nekem 3 tojást szépen felvett a nyers tészta.
Nyomózsákból adagoljuk a sütőlapra (szilikonlappal vagy sütőpapírral bélelt).

A sütőt már korábban előmelegítettük 190 fokra. Légkeverés nélkül (alsó, felső üzemmódban) betesszük a tésztát 20 percre. Majd levesszük a hőfokot 175 fokra, és további 15 percig sütjük. Lekapcsoljuk a sütőt, félig nyitjuk az ajtót (ha kell, kitámasztjuk), és 20 percig így hagyjuk a fánkokat. Megvárjuk míg teljesen kihűl. Félbevágjuk, vagy pedig nyomócsővel kis lukat vágunk, és így töltjük meg. A tetejét csokimázzal borítjuk. 


Ezúttal a hagyományostól eltérő, két krémet készítettem.

Mascarpones töltelék ekler fánkba
rém egyszerű!

150 gramm mascarpone
porcukor (kb. 1 evőkanál)
vaníliás cukor és vanília (vagy vaníliaaroma)
1 evőkanál rum

A mascarponet krémesre keverjük, hozzáadjuk a rumot és az édesítőket, vaníliát, ízlés szerint. Az eklert betöltjük. Az ekler tetejét előzetesen olvasztott csokoládéba mártjuk. Összeillesztjük, díszítjük.
A mintához a csokin kívül fondant is olvasztunk, ezt vékony csíkokban keresztben visszük fel a csokis tetőre. Majd egy hústűvel húzunk egy csíkot benne (így elmozdulnak a vonalak) egyik, majd egy picit távolabb másik irányba. Ezt később fázisfotókon megmutatom majd...


Csokis marcipános töltelék ekler fánkba

100 gramm marcipán apróra reszelve
2 evőkanál amaretto likőr
1 evőkanál rum
1/2 merőkanál olvasztott tejcsokoládé
opcionálisan fűszerek, gyömbér, fahéj

A lereszelt marcipánt megöntözzük az alkohollal, majd apránként hozzámerjük az olvadt csokoládét (lehet, hogy kicsit több, de lehet, hogy kicsit kevesebb kell a fenti mennyiségnél), a lényeg, hogy krémes, de nem folyós állagú elegyet kapjunk. Fűszerezzük. Én speciel őrölt gyömbért tettem bele.  Mivel ez egy sűrű krém, nem kell a fánk alsó részét túltölteni, így a két rész majd összeér, kevésbé lesz magas. Cukorral megszórjuk, kész.


Eszméletlen finom lett mindkettő! :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...