2013. március 17., vasárnap

Homage á Jókai torta

Ritkán csinálok ilyen típusú tortákat, de ezt valószínűleg be is emelem majd az állandó repertoárba. Az egész úgy kezdődött, hogy reformkori receptek után kutattam...



Meséltem már róla, hogy március során 4 alkalommal az én receptjeim szerepelnek a Like magazinban. A megtisztelő felkérést nagy odafigyeléssel és alapos válogatással akartam meghálálni. Részint ezért is született meg a kokárdás sorozat, de szerettem volna, ha valami XIX. századi finomságot is be tudok mutatni. Mivel nekem ilyen klasszikus süteményeim nem nagyon vannak, kutattam kicsit a témában. 

És itt kell bemutatnom egy nagyszerű oldalt, ahonnan én is ihletet nyertem, a Reformkori konyha blogot. Fantasztikus sütemények és nagyszerű receptek, nem mellesleg csodás képek sorakoznak a szerző oldalán. Ajánlom figyelmetekbe!

Szóval itt találkoztam a Jókai tortával, ami egy csokoládé- és narancshabos sütemény. Megtetszett, de márciusban még sem fogok narancstortát készíteni, hát érkezett az eper, ami itthon a legkedvesebb süteményhozzávaló. 


Az a cikkből is kiderül, hogy a piskóta recepjét ő is Lajos Mari gyűjteményéből emelte át. Én is ezt használtam. A csokoládés krémet meghagytam, a narancsosat pedig epressé alakítottam. Ahogy a karamelltetőt sem hagytam meg, az eperhez már nem éreztem annyira jó párosításnak. 

Csokis-epres habostorta homage á Jókai torta

a tésztához:
- 100 gramm liszt
- 80 gramm keményítő
- 20 gramm holland kakaópor
- 2 teásaknál sütőpor
- csipet só
- 4 evőkanál hideg víz
- 6 tojás
- 180 gramm cukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat

A lisztet, keményítőt, sütőport és kakaót elkeverem. A tojásokat szétválasztom, és elkezdem a fehérjét felverni, közben apránként hozzáadagolom a sót, a cukrot és a vízet. Majd egyenként a tojások sárgáját.  Ezt követően az elsőként összekevert száraz anyagokat beleszitálom a fehérjés elegybe, nagyon lassan,  óvatosan, de alaposan elkeverem. 
Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm, és 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben készre sütöm, úgy 25 perc alatt. A sütőpapírt még frissiben leszedem, majd rácson hűtöm, pihentetem. 

Ekkor kezdem el összerakni a krémeket.
a csokis habhoz:
- 70 gramm étcsokoládé
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 3 evőkanál porcukor
- 3 deci tejszín
- 14 gramm zselatin fix 

epres habhoz:
- 400 gramm mirelit eper 
- 4 evőkanál porcukor
- 2 deci tejszín
- 10 gramm zselatin fix 

A csokis habhoz először vízgőz felett megolvasztom az étcsokoládét. Közben elkezdem felverni a tejszínt. A tejszínhez hozzáadagolom a kakaót, porcukrot és fixet, majd a végén lassan belecsurgatom a csokit. 

Ezt a rész érdemes a sütés előtt elkezdeni, mert az epres habhoz először házi eperszószt készítünk, nagyon egyszerűen. Az epret egy lábosba tesszük, rászórjuk a porcukrot. Hagyjuk kis lángos felolvadni (nem kell forralni), majd összeturmixoljuk. Hűtőbe tesszük. 
Amikor a torta már hűl, összerakjuk a habot. A tejszínt elkezdjük felverni, jön hozzá a fix, majd az eperszósz. Az eperszószból nem kell az egészet beletenni (a maradék a tetőhöz kell majd), elegendő úgy 2 deci. 

Ha mindennel megvagyunk, a piskótát három egyenlő részre osztjuk. Az alsót csokihabbal kenjük meg, a felsőt pedig eperhabbal. Az eredeti felállásban az egészet a csokival kéne bevonni (ezt is ki lehet próbálni), de én az eperre szavaztam. Ha a tortát bevontuk, hűtjük. 

a tetőhöz:
- az elkészült eperszósz maradéka
- tortazselé, lehetőleg piros (Dr. Oetker expressz tortazselé például)

A tortazselét elkészítjük, majd 3-4 evőkanálnyit belekeverünk az eperszószból. Rákanalazzuk a tortára, és újra hűtőbe tesszük. Minden bizonnyal le fog folyni a torta oldalán, de ezt akár rajta is hagyhatjuk, vagy hűlés után könnyedén leszedjük. 

Az utolsó művelet a tetszőleges díszítés. Kerülhet rá habrózsa, eper (akár a zselézés előtt), ízlés és kedv szerint. Én egy nagyon egyszerű, de macerás utat választottam, csokiforgácsokkal raktam ki a torta szélét, majd pár szem eper került középre. 

Ünnepi hétvégére reformkori sütemény - jó étvágyat! 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...